Za prebivalce Slovenije so z novim sklepom Banke Slovenije 1. novembra 2019 začela veljati nova pravila kreditiranja. Izvedite, kaj to pomeni za Vas.

Krediti po novem – še težje do kredita?

Kot ste verjetno že zasledili, so v Sloveniji s 1. novembrom 2019 začela veljati nova pravila kreditiranja oseb po tem, ko je Banka Slovenije sprejela nov sklep o makrobonitetnih omejitvah. 

Na kratko to pomeni, da so krediti za osebe z nižjimi prihodki postali težje dostopni. Z minimalno plačo in vzdrževanimi družinskimi člani lahko hitro postanete kreditno nesposobni. Glavna sprememba je doba za odplačevanje potrošniškega kredita, ki zdaj znaša 7 let. Nov sklep pa je tudi prinesel spremembo pri oceni kreditne sposobnosti oseb, saj narekuje, da mora kreditojemalcu po plačilu kreditnega obroka vsak mesec na računu ostati vsota v višini 76% minimalne plače, torej 715€ bruto (1.1.2020 se je zvišala minimalna bruto plača). Presenetljiv dodatek temu sklepu je pogoj, ki zraven prišteva še strošek vzdrževanja družinskega člana in znaša 237,29€ na otroka v dvostarševski družini in 309,68€ v enostarševski družini. 

Kako se torej računa kreditna sposobnost po 1. 11. 2019?

Poleg neto plače zdaj banke pri računanju vaše kreditne sposobnosti vključijo tudi potne stroške, malico, 13. plačo ter regres. Ves izračun se opravi na podlagi zadnjih 12-ih mescev. Temu se še nato prišteje strošek vzdrževanega člana. Če je povprečna neto plača 1.172,56€, pomeni, da si oseba lahko privošči 'le' 100€ mesečnega obroka za kredit. V primeru vzdrževanih družinskih članov pa je oseba s povprečno plačo praktično kreditno nesposobna.

Hodnocení kategorie 4.5
Krediti po novem – še težje do kredita?: 4.2/5 od 14 glasov