Preden se odobri posojilo, banke preverijo vašo kreditno sposobnost. Kreditna sposobnost odloča o tem, koliko kredita lahko najamete.

Kreditna sposobnost – koliko kredita lahko dobim?

Preden se sklene kreditna pogodba, vaša banka oceni vašo kreditno sposobnost, da vidi, koliko in kako ste zmožni odplačila kredita. Izračunana kreditna sposobnost je informativne narave in banke ne obvezuje. V izračunu se upoštevajo številne informacije, zato lahko končna ocena med bankami in posamezniki odstopa. 

Pri kreditni sposobnosti se upoštevajo mesečni prihodki (vključno z malico in prevozom), ostali prihodki (regres, 13. plača), vaše trenutne obveznosti, število vzdrževanih družinskih članov (tako otrok kot odraslih). Ročnost kredita je odvisna od starosti kreditojemalca in od trajanja zaposlitve. Banka vse te podatke skrbno preveri, in če ugotovi nepravilnosti oz. napačno navedene podatke, lahko posojilo zavrne. 

Pred kratkim je v veljavo stopil sklep Banke Slovenije o omejitvah kreditiranja. Kako to vpliva na pogoje in kreditno sposobnost? 

V bankah se pri ocenjevanju kreditne sposobnosti najprej preveri odločbe Banke Slovenije, ki tudi določa najvišje mesečne obremenitve. Bistven pogoj je, da kreditojemalcu po plačanem obroku na osebnem računu ostane še 76% minimalne bruto plače, kar trenutno znaša 714,84€. Druga bistvena omejitev novega sklepa pa je ročnost potrošniških kreditov, ki zdaj ne sme presegati 7 let (84 mesecev). To pa ne velja v primeru, da stranka zastavi hipoteko na svojo nepremičnino, v tem primeru lahko banke podaljšajo ročnost. 

V vsakem primeru je pomembno, da se najema kredita lotimo razumsko ter da ne hitimo, ker nas je enostavno očarala neka nepremičnina. Zato je najbolje, da se informirate o osnovah na spletu, nato pa obiščete bančnega svetovalca in skupaj pripravite finančni načrt, ki vam bo koristil. 

 

Hodnocení kategorie 4.5
Kreditna sposobnost – koliko kredita lahko dobim?: 4.2/5 od 19 glasov