SISBON je univerzalni informacijski sistem za beleženje podatkov o komitentih. Preverite, kako ohraniti brezhiben SISBON in kako vpliva na kreditno sposobnost.

Kaj je SISBON in kako vpliva na mojo kreditno sposobnost?

Če ste se kdaj zanimali za najem kredita, ste gotovo slišali za SISBON. To je informacijski sistem, vzpostavljen leta 2008, katerega funkcija je upravljanje s kreditnim tveganjem bank, hranilnic in drugih kreditodajalcev. Na ta način se zagotavlja odgovorno kreditiranje brez prezadolževanja kreditojemalcev. Omogoča univerzalno izmenjavo podatkov o kreditnih poslih med vpletenimi akterji. Na kratko, preko SISBON-a banka preveri, če ste sposobni odplačevati posojilo, za katerega ste prosili.

Pred SISBON-om je morala banka nekomitente, ki so želeli najeti kredit pri njej, prositi za podatke, s SISBON-om pa je dostop do teh podatkov omogočen, kar tudi pripomore k transparentnosti. 

Katere podatke hrani SISBON?

Poleg vaših osnovnih osebnih podatkov se beležijo tudi informacije o vašem finančnem stanju. SISBON vsebuje podatke o davčnih in sodnih izvršb ter ali ste v postopku osebnega stečaja. Zabeleženi so tudi vaši pretekli posli z bankami, vključno s preteklimi krediti in limiti. To banki pomaga izračunati, kolikšno mesečno anuiteto si lahko privoščite. Beležijo se tudi podrobnosti, recimo ali je bil del kredita predčasno odplačan ali reprogramiran. Med tako imenovane 'negativne podatke' spadajo informacije o zamudah plačil, blokadah računov oziroma kartic ter moratorijih. 

Kako do svojih podatkov?

Prva opcija je, da izpolnite in oddate obrazec pri katerikoli banki ter dobite odgovor v 15 dneh. Veliko enostavnejša pa je opcija preko spleta, do katere lahko dostopate tu

Hodnocení kategorie 4.5
Kaj je SISBON in kako vpliva na mojo kreditno sposobnost?: 4.2/5 od 24 glasov