Preverite, kako se izračuna višina pokojnine po določbah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Kako se izračuna pokojnina?

Tako imenovana starostna pokojnina se po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) se meri glede na pokojninsko osnovo, ki jo od 1. 1. 208 predstavlja mesečno povprečje osnov (povprečnih plač) zavarovanca od katerih so bili plačani prispevki, iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 24 let zavarovanja, od 1. januarja 1970 dalje, saj je prehodno obdobje postopnega podaljševanja obdobja, iz katerega se upoštevajo osnove, že zaključeno.

Sama višina pokojnine je odvisna od pokojninske osnove in dopolnjene pokojninske dobe, vlogo pa igra prav tako spol. Višina odstotka znaša za 15 let zavarovalne dobe za ženske 29,5 %, za moške pa 26 % pokojninske osnove. V letu 2019 se ženski za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe prišteje 1,38 %,  moškemu pa 1,25 %

Na račun večje socialne varnosti upokojencev se v skladu z določbami ZPIZ-2 od 1. januarja posameznega koledarskega leta določi višina najnižje pokojninske osnove in se poveča za odstotek, s katerim so usklajene pokojnine od 1. januarja tekočega koledarskega leta. Starostna pokojnina je odmerjena od najnižje pokojninske osnove, kadar pokojnina, odmerjena glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od zavarovančeve dejanske pokojninske osnove, vključno s pripadajočimi uskladitvami, ne doseže zneska pokojnine, odmerjene za enako pokojninsko dobo od najnižje pokojninske osnove.

Hodnocení kategorie 4.5
Kako se izračuna pokojnina?: 4.2/5 od 12 glasov